Heb jij een ruime tuin? Dan is het leuk om een tuinhuis te bouwen, je kunt dit gebruiken als opslagplaats of gewoon om in te zitten. Of gebruik het als werkruimte, atelier of speelruimte voor kinderen. Lees hier meer over de mogelijkheden.

Waar ga je het tuinhuis voor gebruiken?

Stel eerst vast wat het doel is van jouw tuinhuis. Als het puur dient als opslagplaats is het handig om inbouwkasten te maken. Of houd het gewoon simpel, als er bijvoorbeeld alleen maar fietsen in komen te staan. Wil je er gereedschap in opbergen en ruimte hebben om te klussen? Of gebruik je het als atelier? Allemaal afwegingen die je moet maken voordat je het ontwerp bepaalt. 

Hoe bouw je dan een tuinhuis?

Uiteraard heb je voldoende ruimte nodig. Je dient eerst een gat te graven, anders zakt na een poosje jouw tuinhuis de grond in. Dit gat zou ongeveer 30 centimeter diep moeten zijn, dit vul je vervolgens met zand. Steek een paaltje in de grond, want hier timmer je je bekisting aan vast. Zodra dit volledig waterpas is kun je beton gaan storten. Het beton heeft een paar dagen de tijd nodig om hard te worden, dan kan jij vast verder met de voorbereidingen. Je moet namelijk ook een frame bouwen, hier komen de wanden en het dak aan vast getimmerd. Bij het bouwen van het frame houd je ook rekening met eventuele ramen. Nadat je de muren hebt gemaakt kun je het dak vastschroeven! Je kunt kiezen voor zowel een plat als een puntvormig dak. Zodra dit af is kun je beginnen met de dakbedekking en het plaatsen van de ramen. Ramen zijn essentieel als je veel tijd wil besteden in het tuinhuis, dan is er ook nog wat daglicht. Als laatste kun je de deur(en) plaatsen, je hoeft dit niet per se zelf te maken. Een deur kun je namelijk makkelijk in de winkel kopen.

Conclusie

Een tuinhuis kan dienen voor meerdere doelen, van opslag tot werkplaats. In principe kun je zelf een tuinhuis bouwen. Ben je niet zo handig? Dan kun je ook een tuinhuis op maat laten maken en gewoon in je achtertuin laten plaatsen.